Meke tafaoga masani uma lava ia i Pollenisia. E masani ona faia i taimi o tausamiga ma tausamiga. Masani le siva e aofia ai le ituaiga faatufugaga meke faia i vaega o tagata na o le po o tamaitai e toatasi, peitai, faatosinaga o fafo, e pei o le tagata Toga Maʻuluʻulu avea le Fiti Vakamalolo, ua manino i le taimi atoa.

Meli mai le Fiti e faʻaalia ai le '' Meke-Meke '(National Dance) "mai le 1903.

Friedrich Ratzel i lana 1896 lomiga Le Talafaasolopito o le Tagata (The History of Mankind)[1], tusi e uiga i le Fiti o pese ma siva, lea e na o ni nai mea na tuuina atu e fai ma o mea e faia, latou te faapea latou te faia i le lalolagi o agaga pe a fai e paia tagata aoaoina i latou i le pese ma le siva talafeagai. Na ia tusia e faapea o le lelei o le tusisolo a Fiti o se solo ma fuaiupu uma e faaiuina i le lava vowel tutusa o fua masani masani, lea e masani ona maua i le tusi solo e ala i le faaaogaina o faapuupuuga po o le faaumiumi, ma le le faia o tusiga.

Faʻaaliga Teuteu

  1. Ratzel, Friedrich. The History of Mankind. (London: MacMillan, 1896). URL: www.inquirewithin.biz/history/american_pacific/oceania/melanesian-population.htm Template:Webarchive accessed 9 October 2009.